برای ثبت نام اینجا را کلیک کنید
کارگاه شماره ۱:
برنامه ریزی شهری و آمایش سرزمین، عوامل توسعه پایدار
مینا سعیدی شهروز
« شهرسازی ملایم: چالش های جدید برای برنامه ریزی شهری در ایران و فرانسه »
خانم دکتر مینا سعیدی، مدرسه ملی عالی معماری پاریس لاویلت، مهندس معمار، محقق
مینا سعیدی مهندس معمار و دارای مدرک دکتری در جغرافیای شهری است. او از سال ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۱ مسئول دیده بان شهری تهران و شهرهای ایران (OUTI) در انجمن ایرانشناسی فرانسه در ایران بوده است. خانم سعیدی در مدرسه ملی عالی معماری پاریس لاویلت (ENSAPLV) تدریس می کند و عضو آزمایشگاه موزائیک دانشگاه پاریس غرب نانتر لادفانس می باشد. ایشان مولف کتاب "محله های مردمی تهران. دگرگونیهای شهری و جامعه مدنی در ایران پس از انقلاب" است. این کتاب با مشارکت انتشارات کارتالا و انجمن ایرانشناسی فرانسه در ایران در سال ۲۰۱۴ به چاپ رسیده است.
بر اساس نمونه هائی از آمایش شهری در ایران و فرانسه، خانم سعیدی- شهروز اصول برنامه ریزی شهری پایدار را در مقیاسهای مختلف تعریف خواهد کرد.
سهیلا صادق زاده
« پایداری منظر شهری : مروری بر تجربه معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران در بهبود وضعیت نمای ساختمانها »
شهرداری تهران، خانم سهیلا صادق زاده، مدیرکل معماری و ساخت و ساز معاونت شهرسازی
خانم صادق زاده مدیر کل معماری و ساخت و ساز دپارتمان شهرسازی شهرداری تهران و رئیس هیات مدیره انجمن طراحان شهری ایران است.
سخنرانی ایشان به مفهوم پایداری و ترکیب آن با دانش طراحی شهری و معماری در جهت دستیابی به توسعه پایدار شهری اختصاص دارد و عمدتا در سه محور زیر ارائه خواهد شد:
ژولین ژیکل
« پاریس بزرگ : شهری پایدار در خدمت ساکنین »
آقای ژولین ژیکل، آتلیه شهرسازی پاریس، مسئول مطالعات و ماموریت در امور بین الملل
آقای ژولین ژیکل فارغ التحصیل مدرسه ی عالی تسطیح و نقشه برداری و دارنده مدرک کارشناسی ارشد موسسه ی شهرسازی فرانسه ، مسؤول پژوهش در کارگاه پاریسی شهرسازی (آپور) ، برشناختگر شهری ومهندس GIS می باشد. وی از خلال بررسی های میدانی، نقشه برداری های موضوعی و تجزیه و تحلیل شهری ، در شکل گیری و راه اندازی پروژه های بسیاری در سطح کلان شهر پاریس بزرگ ، نقش داشته است.
پروژه شهرسازی در پاریس و در کلان شهرها که امروزه بر شیوه ای از برنامه ریزی مشارکتی استوار است ، موارد و مزایایی چون بهبود پایدار محیط زندگی همگانی، گسترش و اشاعه ی زیبایی پاریس، کاهش نابرابری ها برای رسیدن به کلان شهری منسجم و مشارکت تمام ذینفعان و دست اندر کاران پروژه را ممکن می سازد.
حسین آرامی
« شهر پایدار، نقش پایدار »
آقای دکتر آرامی، کارشناس ارشد برنامه ریزی شهری، رئیس پیشین سازمان آمایش سرزمین
آقای آرامی کارشناس ارشد برنامه ریزی شهری، رئیس پیشین سازمان آمایش سرزمین،رییس سازمان مدیریت وبرنامه ریزی بوشهر، رییس سازمان مدیریت وبرنامه ریزی گیلان، رییس امور آمایش سرزمین و توسعه منطقه ای و...است. ایشان ۱۲ سال سابقه تدریس درسهای توسعه ، اقتصاد وبودجه ریزی را در کارنامه خود داشته و مولف کتاب آمایش سرزمین و چندین مقاله درمورد برنامه ریزی وتوسعه است.
از نکات کلیدی که در سخنرانی ایشان به آن اشاره میشود : توسعه پایدار شهری متاثر از عوامل متعددی است از جمله اقتصاد پایدار، امنیت پایدار، مشارکت گسترده و موثر شهروندان درامور برنامه ریزی ومدیریت شهری ، توزیع عادلانه توسعه در شهر ،مدیریت سکونتگاههای غیر رسمی و... روشن ومشخص بودن عملکرد تخصصی ونقشی که هر شهر درتوسعه استان ، منطقه وکشور ایفا میکند نیز از جمله عوامل موثر درپایداری توسعه شهر به نظر میرسد .این نقش منطقا باید براساس اسناد بالادستی مصوب بویژه اسناد امایشی تعریف وتعیین شود.
یوسف دیاب
« شهر پایدار در جنوب: مقاوم و فراگیر »
آقای یوسف دیاب، استاد دانشگاه شهرسازی دانشگاه پاریس شرق مارن لا واله و مدیر علمی مدرسه مهندسی شهر پاریس
آقای دیاب استاد دانشگاه شهرسازی دانشگاه پاریس شرق مارن لا واله و مدیر علمی مدرسه مهندسی شهر پاریس است. تحقیقات وی بیشتر در زمینه رابطه مهندسی شهری و توسعه پایدار شهری میباشد. از جمله مسائل مورد علاقه او پژوهش های معطوف به آینده و نوآوری شهری در زمینه انرژی در شهر و فردایی بهینه است. آقای دیاب برنامه تحقیقاتی پاریس ۲۰۳۰ را در شهر پاریس برگزارکرده بود. ایشان بیش از صد مقاله در مجلات بین المللی منتشرکرده و در کنفرانسهای بین المللی ارائه داده اند.
در سخنرانی ایشان میشنویم: یک شهر مقاوم در شمال؟ دانشمندان، گرمایش جهانی را در سالهای آینده پیش بینی کرده اند. برای مقابله با این تغییر عمده و برای جلوگیری از افزایش درجه حرارت، باید فرایندی به صورت کلان برنامه ریزی کرد که تاثیرات افزایش حرارت را به حداقل برساند. یک شهر فراگیر در جنوب؟ در شهرهای جنوبی وسعت محله های موقتی که عمدتا فقیر نشین هستند ما را در مقابل امکان توانائی شهرها برای اسکان کل این جمعیت قرار می دهد. یک شهر مدرن جنوبی باید از لحاظ استراتژیکی، برنامه ریزی مقاوم و فراگیری داشته باشد که تغییرات آب و هوائی را نیزدر بر بگیرد که از این رهگذر به افزایش حداکثری منابع موجود در یک سرزمین بیانجامد.
ماکان رفعت جو
« فراتر از شهر پایدار : از تجربه شهری تا دوران آنتروپوسین »
آقای ماکان رفعت جو، موسسه شهرسازی فرانسه، معمار شهرساز، رئیس موسسه شهرسازی فرانسه و رئیس مشترک مدرسه شهرسازی پاریس
آقای رفعت جو، معمار شهرساز، موسس آژانس معماری، شهرسازی و آمایش در فرانسه، رئیس موسسه شهرسازی فرانسه و از روسای مدرسه شهرسازی پاریس (دانشگاه مارن لاواله و کرتی) است. متولد تهران در سال ۱۹۶۱، وی پژوهشگر در آزمایشگاه نظریه دگرگونی شهری بوده، در دانشگاه پاریس ۷ تدریس نموده، نزد شورای اروپا به عنوان کارشناس فعالیت کرده و عضو هیئت تحریریه مجله جامعه فرانسه بوده است. بیش از ۲۰ سال پیش آژانس خود را تاسیس نموده و چندین پروژه شهری با موقعیت، چالش و مقیاس گوناگون و چندین پروژه معماری (۱۵۰۰ مسکن) بخصوص در کلان شهرها به اجرا در آورده است.
در سخنرانی ایشان به معرفی روش اولیه فرانسه برای "شهر پایدار" و توصیف یکی از نو آوریها به نام "محله سبز" از طریق ویژگیهای مشترک و مشخصات دو عملیات شهری نمادین با عنوان ZAC des Docks در سانت اون و ZAC "قلب شهر" بزون، پرداخته میشود: تفکری تلفیقی بر روی پیشرفتها و دست آوردهای قابل توجه این روش و تناقض ها، محدودیتها و حتی خطرات آن در مقابل الزامات زیست محیطی، ضرورتهای اجتماعی و چالشهای انسان شناختی که پیش روی تمامی رشتههای مرتبط با فضا (معماری، شهرسازی، آمایش، منظره، مهندسی...) در سطح جهانی، میباشد.
محمد سعید ایزدی
« احیا شهری: رویکردی زیست محیطی »
آقای دکتر ایزدی، معاون وزیر راه و شهرسازی و دبیر کل شرکت مدیریت توسعه و احیا شهری
آقای دکتر ایزدی معاون وزیر راه و شهرسازی و دبیر کل شرکت مدیریت توسعه و احیأ شهری و دارای مدرک دکترای معماری و مرمت شهری از دانشگاه نیوکاسل انگلیس می باشد. ایشان استادیار و عضو هیات علمی دانشگاه بوعلی سینا بوده و همچنین به عنوان استاد مدعو در دانشگاه های هنرهای زیبای تهران، علامه ، دانشگاه یزد ، تبریز و... نیز تدریس می کنند.از سوابق متعدد کاری ایشان می توان به عضویت در هیات مدیره ی صندوق احیا و بهره برداری از بناها و اماکن تاریخی و فرهنگی ، مرکز مطالعات و تحقیقات شهرسازی و معماری ایران و مدیریت کل دفتر مطالعات و طراحی ، مدیرت سازمان عمران و بهسازی شهری، وزارت مسکن و شهرسازی و… نام برد، ایشان هم اکنون معاون وزیر، رییس هیات مدیره و مدیر عامل شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی شهری ایران می باشند.
بازآفرینی شهری به عنوان رویکردی نوین در سیاست های توسعه شهری در ایران مورد توجه قرار گرفته است. بازآفرینی شهری رویکرد و چشم اندازی است یکپارچه و جامع و در برگیرنده اقداماتی که منجر به حل مسائل و چالشهای شهری و خلق فرایندهایی مستمر و پویا در ارتقا و تحول اقتصادی، کالبدی-محیطی و اجتماعی در محدودههای شهری درحال تغییر و دگرگونی، میشوند. بنابراین برنامه ها و اقدامات برآمده از این رویکرد به سبب توجه و تعادل بخشی به سه جنبه فوق الذکر به روشنی برمسیرتوسعه پایدار منطبق می شوند. در برنامه های بازآفرینی شهری عمده ترین هدف ارتقائ حیات شهری است و از این جنبه نیز این رویکرد به سبب فراهم آوردن شرایط برابر برای شهروندان در بهره گیری از خدمات و زیرساخت های شهری بیش از پیش به قواعد و اهداف توسعه پایدار نزدیک می شود.
محسن حبیبی
« تکوین فضای عمومی و زندگی شهروندی در اسلام شهر: شهری نو ظهور در جنوب تهران »
آقای دکتر محسن حبیبی، استاد دانشکده هنرهای زیبا تهران
آقای دکتر محسن حبیبی، استاد دانشگاه تهران و رییس دانشکده ی هنرهای زیبا و همچنین از اعضای هیات نظارت و صیانت انجمن ایران شناسی فرانسه در ایران است. در حال حاضر وی عضو وابسته ی مرکز ملی پژوهش های فرانسه در زمینه ی مطالعات فرهنگی ، زبانی و اجتماعی حوزه های فرهنگی ایران و هند می باشد.
اسلام شهر در آستانه ی انقلاب ۱۳۵۷ در حومه ی جنوبی تهران پدیدار شد و در سال های آتی گسترش یافت. منطقه ای متشکل از حدود ۳۰ محله که به صورت "خود به خود" ساخته شده و امروزه وضعیتی شهری را مطالبه می کند ، در اخت فضا و صورت بندی اجتماعی – اقتصادی تهران مرکز مشارکت فعال دارد. چه گونه محله های خود-بنیان حومه ی جنوب شکل گرفته اند و در تغییرات زندگی شهری و از خلال آن در تغییرات شهر دخیل شده اند؟ چه ارتباطی بین فضای شهر و حافظه ی جمعی و پایداری شهری وجود دارد؟
جمال بافرانی
« ارزیابی عملکرد شهرهای جهانی در تعادل روابط بین الملل و دیپلماسی اقتصادی شهری »
آقای دکتر جمال بافرانی، شهرداری منطقه ۲۱
آقای دکترجمال بافرانی متولد سال ۱۳۴۷ دارای دکترای تخصصی در رشته ی جغرافیای سیاسی می باشد. ایشان علاوه بر عضویت در شورای علمی مرکز دائره المعارف جهان اسلام ، مدرس دانشگاه و عضو هیات علمی شهرداری تهران نیز هستند. وی در حال حاضر شهردار منطقه ی ۲۱ تهران می باشد.
در باب سخنرانی ایشان : امروزه محدودیت منابع و رشد روز افزون نیازها، موضوع دیپلماسی اقتصادی را از یک تئوری و مزیت سیاسی به یک ضرورت در دنیای مدیریت شهری بدل کرده است. در دنیای امروز شهرهای جهانی، مادر شهر ها، شرکت های چند ملیتی و سازمان های مشترک المنافع بین الملل پس از برنامه ریزی های راهبردی و با در نظر داشتن نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدید ها بر سر تولید محصولات یا ارائه خدمات جهانی با کمیت و کیفیت بالاتر و قیمت و هزینه کم تر برای دستیابی به سود و امنیت بیشتر برای شهروندان خود با هم همکاری می کنند. در این میان در بخش خدمات بین الملل با توجه به رشد روز افزون نیازها و انتظارات شهروندان، توجه مدیریت شهری را به ویژه در شهرهای جهانی به سوی دیپلماسی اقتصادی معطوف کرده است.
سارا حبیبی
« دستور کار جدید شهری »
خانم دکتر سارا حبیبی، کارشناس شهرسازی، دفتر هبیتات سازمان ملل در ایران
خانم دکتر سارا حبیبی، کارشناس شهرسازی و در حال حاضر به عنوان برنامه ریز شهری و منطقه ای در دفتر هبیتات تهران مشغول فعالیت هستند. ایشان دکتری شهرسازی خود را از دانشگاه تهران دریافت نمودهاند. ایشان سابقه تدریس در دانشگاه هنر و دانشگاه آزاد قزوین و همچنین همکاری با مجامع حرفهای را در کارنامه خود دارند. مقالات چاپ شده شان در مجلات و کنفرانسهای مختلف نشان از علاقه ایشان به موضوعاتی مانند توسعه پایدار شهری، فرم شهر، کیفیت زندگی و برنامهریزی حمل و نقل دارد.
پیشبینیها نشان میدهد که جمعیت شهری جهان تا سال ۲۰۵۰ دو برابر خواهد شد و این امر چالشهای متعددی در خصوص مسایلی مانند مسکن، زیرساختها، خدمات پایه، تخصیلات، اشتغال و منابع طبیعی را به دنبال خواهد داشت. دستور کار جدید شهری که سند مورد توافق کنفرانس هبیتات ۳ در اکتبر سال ۲۰۱۶ خواهد بود، راهنمایی در خصوص شهرنشینی در بیست سال آینده فراهم خواهد نمود. اجرای دستور کار جدید شهری موجب تسهیل اجرای آرمانها و اهداف توسعه پایدار از جمله آرمان ۱۱ توسعه پایدار که مرتبط با مقوله شهرنشینی است، خواهد شد.
کارگاه شماره ۲:
کیفیت هوا، مدیریت آب و پسماند: عوامل زیست محیطی و حیاتی
کارین لژه
« نظارت و اطلاع رسانی درباره آلودگی هوا: عوامل محلی و بینالمللی، علمی و ارتباطی »
خانم کارین لژه، معاون ایر پاریف
خانم کارین لژه، معاون رییس سازمان ایرپاریف (شبکه کنترل کیفیت هوای پاریس)، مدیر ارتباطات و عضو مجمع ایرپاریف و همچنین برگزار کننده ی دوره های آموزشی مدیریت زیست محیطی و مهندسی می باشد. وی عضو گروه فعالیت های ملی و اروپایی در زمینه های کیفیت هوا ، آموزش همگانی و راهبردهای ارتباطی است. مسوولیت همکاری های بین المللی، به ویژه با شرکت کنترل کیفیت هوای ایران نیز به عهده ی ایشان است.
آلودگی هوا همواره موجب رنجش جامعه است : چه به معنای عینی کلمه، چنان که پژوهش های امر بهداشت موید آن است، و چه در معنای استعاری آن. موضوع ، هر کدام از عوامل سلامت، اقتصاد، گردشگری، تغییرات آب و هوایی، امنیت غذایی، ارتباط بین کشورها و غیره که باشد، مساله کیفیت هوا برای شهرها ، کارشناسی فنی قوی و بی چون و چرایی را در ارتباط با نیازهای ارتباطی و آموزش، در سازمان های نظارت و نگه داری، ایجاب می کند.
وحید حسینی
« آخرین دستاوردهای تحقیقات میدانی درباره آلودگی هوای تهران »
آقای دکتر وحید حسینی، مدیر کل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران
دکتر وحید حسینی، مدیر کل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، عضو هیات هلمی دانشگاه صنعتی شریف با تخصص احتراق و آلایندگی های ناشی از احتراق، مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران و مدیر اجرایی کرسی یونسکو در دانشگاه شریف در زمینه مدیریت آب و محیط زیست شهرهای پایدار است. ایشان دکتری خود را در زمینه احتراق از دانشگاه آلبرتا کانادا اخذ نموده است و محقق ارشد دولت کانادا در آزمایشگاه تحقیقاتی ملی بوده است. دکتر حسینی برگزاری چهار کنفرانس ملی مدیریت آلودگی هوا را از سال های ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۴ در کارنامه خود دارد. او مدیر پروژه های کلان شهری در حمل و نقل پاک مانند طرح ناحیه کم انتشار آلودگی تهران، حذف موتورسیکلت بنزینی و جایگزینی با موتورسیکلت برقی، حذف دوده دیزل با استفاده از فن آوری فیلتراسیون بوده و در سطح ملی نقش بسزایی در تصویب مقررات وابسته به کاهش آلودگی منابع متحرک دارد.
آلودگی هوای شهری پدیده پیچیده ای است که بدون شناخت دقیق آن و تولید ابزارهای علمی مورد نیاز، حذف یا کاهش آن امکان پذیر نمی باشد. شرکت کنترل کیفیت هوای تهران با همکاری مراکز تحقیقاتی ملی و بین المللی پروژه های متعددی را در این زمینه انجام داده است. سخنرانی وی به معرفی فعالیت های مذکور پرداخته و گوشه ای از نتایج حاصله و کاربردهای آن در مدیریت شهری را نشان می دهد.
جواد بداق جمالی
« آلودگی هوا تهدیدی برای شهر پایدار، مطالعه موردی: کلانشهر کرج »
آقای دکتر جواد بداق جمالی، استاد دانشکده محیطزیست، دبیر کل انجمن هواشناسی کشور
آقای دکتر جمالی، متولد سال ۱۳۴۴، عضو هیات علمی دانشکده محیط زیست و دبیر کل انجمن هواشناسی کشور و رییس اسبق پژوهشکده اقلیم شناسی است. تالیف و انتشار بیش از ۴۰ مقاله در نشریات بین المللی و داخل کشور و نیز ارائه بیش از ۸۵ مقاله در کنفرانس های بین المللی و ملی از سوابق حرفه ای ایشان است.
یکی از چالش های پیش روی ایجاد شهر پایدار موضوع آلودگی هوا می باشد. آلودگی هوا که نتیجه توسعه صنعتی در کلان شهرها می باشد نه تنها سلامتی انسانها را تهدید می کند، بلکه بر روی اقتصاد، محیط زیست، کشاورزی و سایر فعالیت ها نیز تاثیر جدی می گذارد. در همین ارتباط شناخت سهم هر کدام از منابع ثابت و متحرک آلاینده ها و کمی کردن این فهرست انتشار قدم مهمی در مسیر کنترل و کاهش آلودگی شهر پایدار محسوب می گردد. در این تحقیق به طور موردی فهرست انتشار کلان شهر کرج برای منابع ثابت و متحرک بررسی و محاسبه شده است. بر اساس الگوی آلودگی غالب در این شهر راه کارهای موثر بر کاهش میزان آلایندگی در جهت تحقق شهر پایدار ارائه شده است.
خسرو خواجه
« زیست حسگرها فناوری نوین پایدار و مستمر در ارزیابی آلودگی ها »
آقای دکتر خسرو خواجه، عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس
آقای دکتر خسرو خواجه، عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس و از اساتید برجسته دانشکده علوم زیستی است.
زیست حسگر ها ابزار هایی هستند که از دو جز اصلی عنصر حسگر زیستی و انتقال دهنده تشکیل شده اند. پس از ساخت اولین حسگر زیستی توسط آقایان آپدایک و هیکس زیست حسگر های دیگری ساخته شده اند و در طی زمان بهبود حاصل شده است. در این ارائه اساس کار، انواع اصلی و استفاده از زیست حسگر ها برای افزایش امنیت غذایی، تشخیص طبی و همچنین سنجش آلاینده ها به صورت خلاصه شرح داده خواهد شد و برروی نسل آینده آنها و نقش آنها در زندگی بهتر بحث می شود.
ژان ماری اگنور
« آلودگی خاک شهرها با فلزات و عواقب آن بر روی سلامت »
آقای دکتر ژان ماری اگنور، استاد دانشگاه لیل ۲ و رئیس اسبق انجمن پیشگیری از آلودگی جوی
آقای دکتر ژان ماری اگنور، استاد دانشگاه لیل ۲ و رئیس اسبق انجمن پیشگیری از آلودگی جوی، فارغ التحصیل مطالعات و پژوهش زیست شناسی، استاد سم شناسی و بهداشت عمومی دانشگاه لیل ۲ و همچنین مدیر مسؤول آزمایشگاه سم شناسی حرفه ای و زیست محیطی دانشکده ی پزشکی می باشد که در آنجا مشغول تحقیق و پژوهش درباره ی تلفات و عوارض ناشی از مواد شیمیایی و همچنین تحقیق تجربی روی ساز و کار کانی های سمی است. این پژوهش ها تا کنون در ۲۶۷ چاپ بین المللی بازتاب یافته است . ایشان مسئولیت های متعددی در زمینه ی اجرای برنامه های آموزشی و ارزیابی ساختارها در زمینه های بهداشت-محیط و بهداشت-کار را در وزارت های بهداشت، کار، محیط زیست و همچنین اتحادیه اروپا و سازمان جهانی بهداشت ، در کشورهای مراکش، جمهوری چک، رومانی، بلاروس و ساحل عاج، بر عهده داشته اند. از دیگر فعالیت های دکتر ژان ماری اگنور می توان از هماهنگ کردن ۱۸ گروه پژوهشی برای تحقیق روی سایت آلوده ی متالروپ فرانسه یاد کرد. وی همچنین در کسوت رئیس انجمن پیشگیری از آلودگی هوا و انجمن محلی ارتقاء سلامت نیز به ایفای نقش اجتماعی خویش می پردازد. ایشان مولف ۷ اثر و همکار در تالیف ۱۷ کتاب می باشند.
دو کارخانه متالورژی سرب ، خاک چندین شهر را برای بیش از صد سال، از منظر جوشناسی آلوده کرده است.میزان انتقال سرب و کادمیوم به گیاهان و حیوانات به حدی است که محصول های تولیدی بایستی حتما تحت مراقبت ونظارت باشند. انتقال گرد و خاک از طریق ارتباط دست ها نیز موجب آلودگی اجتماع کودکان و بزرگسالان می گردد و سلامتی آن ها را به مخاطره می اندازد. نگاهی می اندازیم به پیامدهای بهداشتی و همچنین تصمیمات اتخاذ شده در سطح ادارات مربوطه برای کاهش اثرات آلودگی.
سارا کمالوند
« قناتها در ایران: بنایی نامرئی »
خانم سارا کمالوند، مهندس معمار، استاد مدعو، مدرسه تخصصی معماری
خانم کمالوند، معمارشهرساز و فارغ التحصیل از مدرسه ی تخصصی معماری در سال ۲۰۰۱ می باشد. وی مبدع برنامه ی جست و جوگر هیدروسیتی (آبنگاری شهر) برای کشف امکانات جدید برنامه ریزی و ریخت شناسی شهری در پروژه های آب محور است.
چگونه یک زیرساختار آبی رها شده، زیر زمینی و نهان از دید، هر چند هزار ساله، می تواند امکان بازاندیشی به شهر را بدهد؟ قنات، زیرساختار آبی ایرانی، بومی و کهن ، می تواند هم به عنوان منبع آبی جایگزین و هم سازه ای معماری برای بازنگری در مقوله ی منظر باشد. راهبردی شهری که نیازمند شهرسازی سه بعدی که یکی از مقوله های معماری است می باشد . ایشان سپس به معرفی قنات های تهران و یزد خواهند پرداخت.
نجما مونکاشی
« کارشناسی فنی، مسئولیت زیست محیطی و پذیرش: رویکرد پایدار سیکتوم در برخورد با پسماند ها »
خانم نجما منکاشی، معاون مدیر کل سیکتوم (آژانس شهری پسماند خانگی) در زمینه همپیوندی شهری
خانم نجما مونکاشی، معاون مدیر کل سیکتوم (آژانس شهری پسماند خانگی) در زمینه همپیوندی شهری، زاده و بزرگ شده کازابلانکای مراکش است. ایشان تحصیلات خود را در جامعه شناسی، عربی باستان و اقتصاد در پاریس به اتمام رسانده و پیش از پیوستن به اداره ی خدمات اولیه دولتی در توزیع آب آشامیدنی فرانسه و همچنین اتحادیه ی آب های ایل دو فرانس در کسوت مدیر امور مالی و نظارت بر مشارکت های دولتی – خصوصی ، به دانشیاری در رشته ی علوم اقتصادی و اجتماعی و همچنین روزنامه نگاری اشتغال داشتند. در حال حاضر ایشان معاون مدیر کل خدمات پایه ای دولت در زمینه ی مواجهه با پسماندهای خانگی فرانسه و آژانس شهری پسماند خانگی (سیکتوم) است.
عملکرد فنی در راستا و در خدمت یک پارچگی شهر پایدار، کلید پذیرش امکانات در مواجهه با پس ماندها در مناطق متراکم شهری ست. چالش اصلی ثابت، برای اصلی ترین بازیگر مواجهه با پس ماندها در اروپا ( ۸۴ مجمعی که نماینده ی پاریس و همسایگانش می باشند ) حداقل اثرات زیست محیطی، کیفیت معماری، مقابله با تمام انواع آلودگی، مسوولیت پذیری اجتماعی و... مدیریت هزینه هاست.
علی نجفی
« تجارب مثبت در زمینه مدیریت پسماند مطالعه موردی: مشهد »
شهرداری مشهد، آقای علی نجفی، رئیس سازمان مدیریت پسماند
آقای علی نجفی، رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری مشهد و دارای سوابقی چون عضو کارگروه بررسی طرحهای جامع پسماند کشور، دبیر کمیته پسماند عادی استان خراسان رضوی، معاون اجرایی شهرداری منطقه ۷، شهردار منطقه ۳ مشهد و ... هستند. مدیر برتر در یکصدمین سالگرد تاسیس شهرداریهای کشور، کسب رتبه بهترین عملکرد توسط سازمان توسعه محیط انسانی سازمان ملل متحد و شهرداری دبی و ... از افتخارات آقای نجفی است.
با توجه به اثار متعدد پروسه تفكيك از مبدا كه در حوزه هاي ايجاد اشتغال مستقيم، ايجاد حس مشاركت در اقشار مختلف به ويژه بانوان، جذب سرمايه هاي بخش خصوصي و فعال سازي سازمانهاي عمومي و دولتي در امرايجاد محركهاي لازم و همچنين با انجام فعاليتهاي صنعتي بازيافت كه ضمن ايجاد اشتغال موجب صرفه جويي در استفاده از منابع خام ميگردد و تمامي اين دستاوردها مرهون و مديون مشاركت مردمي در امر مشاركت شهروندان در امر تفكيك از مبدا ميباشد كه اين مهم در مشهد با موفقيت به انجام رسيده است.
کارگاه شماره ۳:
چالش تحرک پذیری پایدار
محمود صفارزاده
« نقش ITS در توسعه شهرهای پایدار هوشمند »
آقای دکتر محمود صفارزاده، معاون تحقیقات مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی از وزارت راه و شهرسازی
آقای دکتر محمود صفارزده، معاون تحقیقات مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی از وزارت راه و شهرسازی، استاد دانشکده عمران و محیط زیست دانشگاه تربیت مدرس و فارغ التحصیل رشته برنامه ریزی حمل و نقل از کانادا است. ایشان سردبیر چند مجله علمی-پژوهشی و مولف کتب مختلف در زمینه مهندسی حمل و نقل می باشند. تالیف بیش از ۲۰۰ مقاله علمی، پژوهشی و شرکت در بیش از ۵۰ کنفرانس بین المللی از جمله فعالیت های اوست.
شهرهای هوشمند راهکاری نوآورانه برای زندگی شهری آینده و غلبه بر فقر، نابرابری، بیکاری و مدیریت منابع انرژی محسوب است. شهر هوشمند به شهری گفته می شود که مدیریت آن از طریق فناوری اطلاعات و بر مبنای سه محور برنامه ریزی، مدیریت و پایش باشد. در حقیقت شهر هوشمند پاسخی است به فرآیند شهرسازی، توسعه اقتصادی و افزایش درخواست برای زندگی پایدار توسعه یافته و یا به عبارتی دیگر، شهر هوشمند شیوهای برای توسعه شهر پایدار است. یکی از ارکان شهرنشینی در دنیای جدید حمل ونقل است که تاثیر بسزایی در اشتغال، کسب و کار، تفریح و تحصیل شهروندان دارد. سیستم های حمل و نقل هوشمند در شهر هوشمند میتواند تأثیراتی بر روی سیستم ترافیک، اجتماعی، اقتصادی و ایمنی بگذارد.
کولس دورلمان
« توسعه سیستمهای تحرک پذیری پایدار تر »
آقای کولس دورلمان، مدیر پروژه نزد ریاست هبیتات، شهرسازی و مناظر، وزارت محیطزیست، نیرو و دریا، مسئول روابط بین الملل در امور اقلیمی، وزارت مسکن و زیستگاه پایدار
آقای کولس دورلمان، مدیر پروژه نزد ریاست هبیتات، شهرسازی و مناظر، وزارت محیطزیست، نیرو و دریا، مسئول روابط بین الملل در امور اقلیمی، وزارت مسکن و زیستگاه پایدار ، تا کنون پست های زیادی را در وزارت خانه های توسعه ، مسکن و محیط زیست احراز کرده اند. ایشان به ویژه رئیس خدمات توسعه شهری و زیست گاه های مرکزی و همچنین مدیر دپارتمان تجهیزات در ایولین بوده اند. وی هم اکنون به عنوان مدیر پروژه و مسؤول هماهنگی های عملیات های ارضی با مدیر زیست گاه ها ، شهر سازی و مناظر، در اداره کل برنامه ریزی، مسکن و طبیعت مشغول می باشند.
توسعه مدل های جدید تحرک پذیری نه تنها عامل نوآوری است ، بلکه یکی از عوامل کلیدی مؤثر در دستیابی به یک شهر پایدار است. ما به ارائه چند مثال در پرتو تجربه فرانسه در زمینه ی شهر پایدار می پردازیم.
مرتضی باقری
« راه ریلی به مثابه ستون فقرات تحرک پایدار و سیستم های حمل و نقل »
آقای دکتر باقری، وزارت راه و شهرسازی جمهوری اسلامی ایران
آقای دکتر باقری، استادیار حمل و نقل ریلی دانشکده مهندسی دانشگاه علوم و فنون ایران است. تمرکز پژوهش های وی بر سیستم حمل و نقل پایدار میباشد. هدایت و رهبری برنامه های مهندسی حمل و نقل ریلی درمرکز تحقیقات حمل و نقل، مسکن و توسعه ی وزارت راه و شهرسازی بر عهده ی ایشان است. وی همچنین از مشاوران آقای عباس آخوندی وزیر محترم راه و شهرسازی است.
موضوع بحث به طور خاص در باره ی ارتباط بین حمل و نقل ریلی و امنیت، حمل و نقل ریلی و ازدحام راه ها، حمل و نقل ریلی و یک پارچگی پایدار شهری و همچنین تاثیرات حمل و نقل ریلی بر تغییرات آب و هوایی و محیط زیست می باشد.
حسین پورزاهدی
« تهدیدات ناشی از ازدحام جمعیت و عوارض آن بر انعطاف پذیری شهری، مشاهدات بر ساز و کار آشفته ی شبکه های حمل و نقل »
آقای دکتر پورزاهدی، دانشگاه صنعتی شریف
دکتر حسین پور زاهدی استاد دانشکده ی مهندسی معماری دانشگاه صنعتی شریف، دارای مدارک دکتری از دانشگاه نورث وسترن(۱۹۸۰) کارشناسی ارشد از دانشگاه استنفورد (۱۹۷۶) و متخصص در زمینه ی حمل و نقل می باشند. عمده ی فعالیت های ایشان بر قابلیت اطمینان، ظرفیت، پایداری و انعطاف پذیری شبکه های حمل و نقل متمرکز است. از فعالیت های اخیر ایشان می توان از کار روی برهم کنش حمل و نقل/بهره وری، توسعه مبتنی بر ترابری و همچنین مدیریت خطرات در حوزه ی حمل و نقل ، نام برد.
از ارایه ای بر پایه ی فعالیت های آقایان شریفی، شهابی ، آبشار، خرگامی و پورناظری برای بیان میزان تهدیدات ناشی از ازدحام جمعیت بر انعطاف پذیری فضا ها در چارچوب کلان شهرها. با استناد به الگوی موجود جریان ترافیک نشان میدهیم که چگونه چند عامل باعث آشوب و آشفتگی در وضع موجود می گردد. به طرح سوال هایی از این قبیل می پردازیم که : چگونه می توان ظرفیت کاربران سیستم حمل و نقل یک شهر مشخص را تعیین کرد؟ اتفاقات ناشی از برگذشتن از حدود چیست؟ راه کار برای بازگرداندن ثبات در این شرایط چیست؟ شبیه سازی به ما این امکان را می دهد که نشان دهیم تعدیلات و تغییرات جزئی در عرضه و تقاضا می تواند تعیین کننده باشد.
برنارد ریوالتا
« مفهوم حمل و نقلشهرسازی: اداره، تامین بودجه، مدیریت نیابتی... تجربه شهر لیون »
آقای برنار ریوالتا، نایب رئیس مرکز تبادل تجربیات در زمینه حمل و نقل شهری پایدار و نایب رئیس اسبق سندیکای بینا استانی حمل و نقل منطقه رون و کلانشهر لیون
آقای برنارد ریوالتا، معاون کوداتو ( همکاری برای توسعه و بهبود حمل و نقل شهری ) و نماینده ی سابق اتحادیه حمل و نقل مناطق مسکونی لیون است. در فاصله ی سال های ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۵ نماینده ی اتحادیه ی حمل و نقل مناطق مسکونی لیون و از سال ۱۹۷۷ نیز مهندس حرفه ای و نماینده ی مردم منطقه بوده، وی مشاور عمومی افتخاری رن Rhône می باشد. برنارد ریوالتا در طول زندگی سیاسی خود در شهرهای کشورهای در حال توسعه برای انتقال تجربه ی کاری اش در لیون ،در زمینه ی حمل و نقل شهری، سرمایه گزاری های بسزایی کرده است.
توسعه ی کلان شهر لیون در طی دهه های اخیر به شدت مدیون همکاری و هماهنگی خوب بین سیاست های حمل و نقل و سیاست های شهرسازی ست . چارچوب نهادی حمل و نقل در فرانسه که حول اعتبار سازمان بودجه و بر اساس مالیات های محلی (پرداخت های حمل و نقل) سازمان یافته است، امکان پیشبرد برنامه های ساختاری را در مناطق مسکونی شهری فراهم می آورد . شیوه ی مشارکت دولتی – خصوصی می تواند راه درآمد جانبی ای باشد برای مرتفع ساختن هزینه های عملیاتی. برنارد ریوالتا مشاهدات 14 ساله ی خود را (از ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۵) درکسوت نماینده ی مردم از سیاست های حمل و نقل شهری در مناطق مسکونی، به عنوان نماینده ی اتحادیه ی حمل و نقل مناطق مسکونی لیون، ارایه می دهد.
شهاب کرمانشاهی
« با توجه به توسعه پایدار در کلان شهرهای ایران، چگونه میتوان سرویس حمل و نقل گسترده و قابل قبول ارائه داد؟ مطالعه موردی: اصفهان »
آقای دکتر کرمانشاهی، دانشگاه تهران
آقای دکتر کرمانشاهی، استادیار دانشکده ی شهرسازی دانشگاه تهران می باشد. پژوهش های وی در باره ی سازمان دهی حمل و نقل در محیط های شهری است. به عنوان مشاور معاون شهرداری اصفهان مسوول حمل و نقل و ترافیک آنجا و هم چنین مدیر اجرایی جامعه ی مدیریت اتوبوسرانی تهران نیز می باشند .
آقای کرمانشاهی به معرفی مفهوم خدمات حمل و نقل قابل قبول و همچنین نقش حیاتی حمل و نقل عمومی در تحرک پذیری پایدار می پردازد. ارایه ی سیستم حمل و نقل درست لزوما به معنای انتخاب سریع ترین سیستم با بیشترین ظرفیت نیست. ساخت شبکه ها و همچنین تکنولوژی به کار رفته در روش های حمل و نقل ، امری تعیین کننده است . ارایه با تمرکز روی شهر اصفهان می باشد .
ونسان دورت
« سیستمهای تحرک پذیری پایدار آلستوم: تراموا، مترو »
آقای ونسان دورت، نماینده شرکت آلستوم در ایران
آقای ونسان دورته، مدیر کل گروه آلستوم در ایران دارای مدرک ام بی ای در زنجیره ی تامین صنعتی می باشد که به مدت ۱۷ سال در آلستروم مشغول به فعالیت است. وی اخیرا مسوول گروه بازاریابی قطعات یدکی در خاور میانه و توسعه ی کسب و کار در پروژه های قطارسریع السیر (ت ژ و) ترکیه بوده. ایشان از سپتامبر ۲۰۱۶ به سمت مدیریت آلستوم در ایران منصوب شدند.
گروه آلستوم متخصص سیستم های جا به جایی ریلی، از تراموا تا قطارهای سریع السیر است. راه کارهای پایدار شهری کانون اصلی پیش نهادهای ارایه شده توسط این گروه می باشد. سیستم حمل و نقل تراموا و مترو ، سازگار با نیازهای کاربران، پاسخی بسزا به نگرانی های شهرهای مدرن است.
مهرداد تقی زاده بهجتی
« نقش شهرسازی ریل پایه در تحرک پذیری پایدار »
آقای دکتر تقیزاده، رئیس اتاق فکر شرکت راه آهن ایران
آقای دکتر تقی زاده فارغ التحصیل رشته مهندسی صنايع از دانشگاه صنعتي شريف و عضو هیات مدیره و سرپرست معاونت مسافری راه آهن کشور است. از سوابق ایشان مدير عامل شركت قطارهاي مسافري رجاء و رئيس هيأت مديره به مدت حدود ۳ سال، معاون راه آهن جمهوري اسلامي ايران و عضو هيأت مديره به مدت حدود ۵ سال، مشاور وزير راه و ترابري در IT، مشاورعالي شهردار تهران در امور حمل و نقل و ترافيك و … می باشد.
چکیده ای از سخنرانی ایشان: نمونه های موفق کشورهای توسعه یافته به ما نشان خواهند داد که تحرک پذیری به عنوان یکی از مؤلفه های مهم و اساسی می تواند نقش بسزایی در توسعه پایدار داشته باشد. توسعه ریل در شهر و به عبارتی دیگر شهرسازی ریل پایه به درستی با توسعه پایدار از بعد اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی همخوانی دارد؛ زیرا یکپارچگی حمل و نقل عمومی در تمامی مُدها مردم را به تحرک وا می دارد. در این خصوص نقش شهرسازی ریل پایه در ۳ عرصه مهم توسعه پایدار مطرح می باشد:
برای ثبت نام اینجا را کلیک کنید